Wat is zonne-energie?

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is de technologie die wordt gebruikt om de energie van de zon te benutten en bruikbaar te maken. Vanaf 2011 produceerde de technologie minder dan een tiende van een procent van de wereldwijde vraag naar energie.

Velen zijn bekend met zogenaamde fotovoltaïsche cellen of zonnepanelen, te vinden op dingen zoals ruimtevaartuigen, daken en rekenmachines. De cellen zijn gemaakt van halfgeleidermaterialen zoals die in computerchips. Wanneer zonlicht de cellen raakt, klopt het elektronen los van hun atomen. Terwijl de elektronen door de cel stromen, genereren ze elektriciteit.

Op veel grotere schaal maken zonnethermische centrales gebruik van verschillende technieken om de energie van de zon als warmtebron te concentreren. De warmte wordt vervolgens gebruikt om water te koken om een ​​stoomturbine aan te drijven die elektriciteit produceert op vrijwel dezelfde manier als kolen- en kerncentrales, die elektriciteit leveren voor duizenden mensen.

Zonne-energie benutten

In één techniek concentreren lange troggen van U-vormige spiegels zonlicht op een oliepijp die door het midden loopt. De hete olie kookt vervolgens water voor de opwekking van elektriciteit. Een andere techniek maakt gebruik van beweegbare spiegels om de zonnestralen op een collectortoren te richten, waar een ontvanger zit. Gesmolten zout dat door de ontvanger stroomt, wordt verwarmd om een ​​generator te laten werken.

Andere zonnetechnologieën zijn passief. Grote ramen die aan de zonnige kant van een gebouw zijn geplaatst, laten zonlicht bijvoorbeeld warmte-absorberende materialen op de vloer en de muren toe. Deze oppervlakken geven dan ’s nachts de warmte af om het gebouw warm te houden. Evenzo kunnen absorberende platen op een dak vloeistof verwarmen in buizen die een huis van warm water voorzien.

Zonne-energie wordt geprezen als een onuitputtelijke brandstofbron die vervuilend en vaak geruisloos is. De technologie is ook veelzijdig. Zo genereren zonnecellen bijvoorbeeld energie voor verre oorden zoals satellieten in een baan om de aarde en hutten diep in de Rocky Mountains, net zoals ze gebouwen in de binnenstad en futuristische auto’s van stroom kunnen voorzien.

 

valkuilen

Zonne-energie werkt niet ’s nachts zonder een opslagapparaat zoals een batterij en bewolkt weer kan de technologie overdag onbetrouwbaar maken. Zonne-technologieën zijn ook erg duur en vereisen veel landoppervlakte om de energie van de zon te verzamelen tegen snelheden die nuttig zijn voor veel mensen.

Ondanks de nadelen is het gebruik van zonne-energie de afgelopen 15 jaar met ongeveer 20 procent gestegen, dankzij snel dalende prijzen en efficiëntiewinsten. Japan, Duitsland en de Verenigde Staten zijn belangrijke markten voor zonnecellen. Met fiscale prikkels en efficiënte coördinatie met energiebedrijven kan zonne-elektriciteit zich vaak binnen vijf tot tien jaar terugverdienen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *